Yüz yıldan fazla süredir Pirelli hikayesi motor endüstrisinin tarihi ile paralel olarak yazılmıştır. İnsanlığın ampulü icadından bile önce lastik sanayi tarihinin en önemli firmalarından birinin doğuşu gerçekleşti.
24 Yaşındaki vizyoner düşünceler
1872 yılında genç mühendis Giovanni Battista Pirelli Milan’da Pirelli & C yi kurdu. Yaşı sadece 24’dü , Pirelli büyük bir sektörün ilerde geleceğini öngörmüştü,kauçuğun elastik bir malzeme üzerinde büyük ölçüde gereksinim duyulacağı idi. 1879 yılında fabrikasında ilk yalıtımlı telgraf kablosu üretti. 1890 yılında Milano modeli başladı. Bunu 11 yıllık bir hazırlık döneminden sonra yeni yüzyılın başlarında ilk otomobil lasstiklerini “Ercole “ üretildi. Pirelli bugüne dek İtalyada büyük popülerliğe sahip olan motor sporlarında promosyon yapan bir firma.
Yarışlar için üretim
1907 yılında Pekin-Paris Rallisinde zafer alarak ilk spor başarılarını elde ettiler. Pirelli lastikleri Ferrari ve Alfa Romeo araçlarında kullanılarak büyük başarılara imza attılar,bu araçları kullanan ünlü yarışçılar Tazio Nuvolari, Alberto Ascari ve Juan Manuel Fangio idi.
Pirelli yurtdışında aynı dereceleri yakalayarak muhteşem bir kariyer yapmıştır. Babalarına işletmede yardımcı olan oğulları ile Avrupada ve ötesinde başka şubeler açmışlardır. İtalya dışındaki ilk fabrika Katalonya 1914 yılında inşa edilmiştir. Bunu 1920 yılında ard arda Yunanistan,Türkiye,Almanya,Brezilya ve Arjantin izledi. Firmanın muhteşem genişlemesi otomobil sektöründe gelişim ve kitlelerdeki popülerlik seviyesinin artması sayesinde oldu.
Michelin ile icat savaşları
Lastikler hala Milan firmasının lokomotif ürünü idi . Bu alandaki teknolojik ilerleme muhakkak. 1927 yılında Pirelli dünyanın ilk diagonal lastiği olan Superflex Stella Bianca’yı üretti. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kumaş-kuşaklı lastik modeli olan Cintuarto CF67 üretildi. Sonraki yıllarda İtalyan firması rakiplerinden olan Michelin ile buluş ve yeniliklerin savaşı ile meşgul haldeydi. Seri şekilde fransız zaferlerinden sonra sektördeki her alanda gelişmeler şok dalgalarına dönüştü, 1980’lerde Pirelli mühendisleri düşük profilli lastikleri yarattı ve eski konumlarını geri ele geçirdiler.
1930’lu fırtınalı yılların ve İkinci Dünya Savaşından Sonra İtalyan şirketinin zayıflayan gücünü yeniden kazanması eski ihtişamını tekrar inşaa etmesi için zaman gerekliydi. Savaştan önce Mussolini’nin yıkıcı politikalarının etkileri hissedilmiş ve sonra İtalyan ekonomisi aynı sorunlrla karşılaşmıştı. Enflasyon dörtnala giderken işsizlik ve siyasi iktidarsızlık lastik sektörünü felç etmişti.
Yatırımlarda isabet ve isabetsizlik
İtalya krizde iken Pirelli uluslararası daha fazla genişleme için yürürlüğe gecikmiş planlarını koyarak bir kontra atak başlattı. 1950’LERDE FİRMA Kanada,Fransa,Yunanistan ve Türkiyede yeni fabrikalar açtı. Daha sonraki on yıl içinde ise peru ve Avustralya’da yatırımlar yaparak diğer kıtalarda etkinliğini artırdı. 1970’lerde başladığı Dunlop ile işbirliği sadece on yıl sürdü ve bu anlaşma sona erdiğinde iki tarafta hayal kırıklığına uğramıştı. Daha sonra Pirelli Bridgestone ile başarısız sonuçlanan anlaşmada yer almıştı, Daha büyük yenilgi ise Alman üretici Continental ile birleşme görüşmelerinde yaşadı. Hiçbir birleşmede yeterli genişlemeyi yakalayamayan Pirelli bu süreçte iflasın eşiğine kadar sürüklenmişti.
Bu koşulların gölgesinde İtalyan firması metzeller markasını satın aldı ve başarılı bir işe imza attı, bununla birlikte motosiklet pazarında güçlendi ve ABD’de güçlü bir şirket kurdu (Armstrong Tire Co. ) 1990’ların ikinci yarısında son olarak Pirelli istikrarı yakaladı. Avrupa’da lastik satışları hızla artmaya başladı ve firma aynı zamanda fiber optik kablo üretiminde dünyanın önemli üreticilerinden biri haline geldi. 2005 yılında Pirelli faaliyetlerinin bir kısmını Goldman Sachs’a sattılar ve ismi Prymsian olarak değişti. 21. Yüzyıl yaklaşırken Pirelli devrimci MIRS robotlu üretim sistemini tanıttı,bu sistem ilk yüksek performanslı lastik üretmek için kullanıldı ve daha sonra run-flat lastikleri üretildi ( bu lastikler delindiği zarar gördüğü halde bile kullanılabilmekteydi).
MIRS sistemini kullanan mini fabrikaları Almanya,İngiltere ve ABD’de kurdu. 2005 yılında Pirelli Çin’de ilk fabrikasının açılışını kutladı ve bunu Romanya ve Rusyadaki fabrikaları izledi.
Bugün İtalyan firması dünya lastik piyasasında en büyük beşinci laastik üreticisi konumunda.1983 yılında wolksvagen Golf için özel GTI Pirelli modeli sınırlı sayıda üretildi, buna benzer Pirelli markalı sürümler 1999 ve 2007 yılında piyasaya sürüldü.
İtalyan firması kadınsı unsurları tanıtımlarında kullanarak herkesin dikkatini çekmeyi başardı, ünlü Pirelli takvimi ile tüm dünyada ününe ün kattı. Şimdi bu efsanevi yayın neredeyse yarım yüzyıla uzanır ve popüler kültürün bir simgesi haline gelmiştir, ama aynı zamanda sosyolog ve kültürel bilim adamları için araştırma konusu olmuştur.